NAŠA MISIJA JE VAŠE ZDRAVLJE!

GINEKOLOŠKI I ULTRAZVUČNI PREGLED

Reproduktivno zdravlje je jedan od najvažnijih faktora zdravlja celokupnog stanovništva i budućnosti populacije na zemlji. Stoga, mi u Poliklinici Medicus posebnu pažnju posvećujemo brizi o reproduktivnom zdravlju dece, adolescenata, trudnica, žena u srednjoj životnoj dobi i žena u peri i postmenopauzi.

Redovni ginekološki pregledi su nezamenjivi jer se na taj način mogu primetiti i najmanje promene koje mogu prethoditi teškim i opasnim bolestima, a ako se na vreme otkriju mogu se brzo i uspešno lečiti.

Dakle, pregled je potreban i kada ne postoje simptomi bolesti ili poremećaja. Počev od početka seksualnih odnosa pa do kraja života, jednom godišnje odlaskom kod ginekologa održavamo zdravlje, usvajamo zdrave navike, edukujemo se o kontracepciji, trudnoći i menopauzi. 

Ginekološkim pregledom mogu se najčešće otkriti promene na spoljašnjim genitalnim organima (benigne ili maligne), miomi materice, tumori jajnika(cistični, solidni ili mešoviti), promene na grliću materice (polipi, miomi , karcinomi), spadovi bešike i debelog creva, spadovi materice itd.

Ultrazvučnim pregledom se vizualizuje unutrašnjost male karlice i unutrašnji genitalni organi, čija se normalna anatomija jasno uočava, kao i svako odstupanje od nje. Ultrazvuk nam pruža uvid u unutrašnjost ljudskog tela i kao takav, postao je nazamenjiv instrument ispitivanja unutrašnih reproduktivnih organa.